Actueel

PERSBERICHT


Succesvolle en feestelijke afsluiting festival Kunst: overal op de Heuvelrug

Op 5 juni is het festival Kunst: overal op de Heuvelrug succesvol afgesloten. Er waren op deze dag nog drie activiteiten. In Amerongen was een vogelconcert bij de galerie den Boogert van Arris Tijsseling. Aansluitend was er een walking lunch. Bij Hans Zomer in Leersum was een concert en de fietstocht ‘Tastbaar Verleden’ ging nog van start.

De bezoekers van het vogelconcert in Amerongen genoten van klassieke muziek waarvoor vogelgeluiden de inspiratiebron vormden. In de klassieke muziek (vooral in opera, operette en liedkunst) zijn veel componisten, zoals Debussy, Mahler en Rachmaninov geïnspireerd door vogels. Hannie Slingerland, zangeres bij o.a. Ensemble Enchanté en de Nationale reisopera verzamelde liederen en aria’s over nachtegalen, koekoek, leeuwerik en andere zangvogels. Ensemble Enchanté bracht deze verschillende composities ten gehore op piano (Yolanda van Tongeren), fluit (Mieke Keizer) en zang. Na het concert gingen de bezoekers al wandelend naar Il Sogno, La Baronne, Skulp en Buitenlust waar bij elke locatie een heerlijke lunchgang werd geserveerd en exposities konden worden bekeken. De walking lunch werd verzorgd door restaurant Buitenlust uit Amerongen.

Over liefde en landschap

Op zondag 5 juni gaven sopraan Clara de Vries, bariton Hans Zomer en pianist Joep Walter een geanimeerd concert voor een ‘’uitverkochte zaal’’ bij Hans Zomer thuis. Thuis is het voormalige rechthuis aan de Darthuizerweg 3 te Leersum. De aanduiding 'kapelconcert' heeft betrekking op een kapel die tegenover het rechthuis heeft gestaan. Het concert stond in het teken van liefde en landschap en vormde daarmee een feestelijke afsluiting van het Festival Kunst: overal op de Heuvelrug.

Spelenderwijs het streekverleden ontdekken

De laatste fietstocht ‘Tastbaar Verleden’ ging op zondag 5 juni langs monumenten op de Utrechtse Heuvelrug. De tocht voerde langs kastelen, monumentale boerderijen, landschapselementen en zelfs bomen van vóór de Vrede van Utrecht in 1713. Op de route waren kunstobjecten opgesteld zoals een bijenkolonie bij Roekenes, boerin Katrien bij de Nieuwe Steeg, een grenspaal bij het kruispunt Gooyerdijke en Bovenwijkerweg en een trekpaard bij de ingang van Huis Doorn. Op verschillende pittoreske plekken kregen deelnemers aan de route gedichten te horen van Roeland Schweizter en Gerrit Achterberg en toelichting over de geschiedenis van Heuvelrug en Krommerijngebied.

Het festival Kunst: overal op de Heuvelrug heeft in drie weken naar schatting tussen de 4.000 en 5.000 bezoekers getrokken. In totaal zijn er ruim 40 activiteiten georganiseerd op 25 verschillende locaties. Hieraan werkten ongeveer 400 kunstbeoefenaars uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug mee. Van tijdelijke exposities, films, lezingen, theater, muziek tot workshops.

De organisatie van het festival lag in handen van Ina Muller, Regio Bibliotheek ZOUT. Het festival werd door gemeente Utrechtse Heuvelrug geïnitieerd en gefaciliteerd.Utrechtse Heuvelrug