Beeldende kunst
Expositie 'Vogels'
13 mei t/m eind juli
Amerongen, Buitenlust, Burg. Jhr. H v.d. Boschstraat 13

Vanaf 13 mei tot eind juli is er een expositie met als thema "Vogels". Professionele kunstenaars uit diverse disciplines (zeefdruk, schilderijen, tekeningen, foto's, keramieken objecten) exposeren hun werk. Er is werk te zien van Léon van der Linden, Inge van Noortwijk www.ingevannoortwijk.nl, Harry van Emden, Arris Tijsseling www.arris.nl, Helene de Jong, Dick Donker www.dickdonker.nl, Annette Boonzaaijer www.skulp.nl , Mariolène Fikkers van Rijckevorsel www.fikkers.com en Josien Herder www.art-objects.nl.
De feestelijke opening van het festival Kunst: overal op de Heuvelrug en de Vogel-expositie is op vrijdag 13 mei, om 16.00 uur met Nederlands bekende vogelaar Nico de Haan en burgemeester Frits Naafs. Restaurant Buitenlust serveert gedurende de expositie-periode een Vogel-menu voor € 18,50.
www.buitenlust-amerongen.nl; dagelijks open 8.30 tot 22.00 uur. 


Groepsexpositie kunstenaars Utrechtse Heuvelrug
13 mei t/m 5 juni
Doorn, Landgoed Zonheuvel/Maarten Maartenshuis, Amersfoortseweg 98

Op Landgoed Zonheuvel o.a. rondom het Maarten Maartenshuis exposeren zo`n 30 kunstenaars uit de Utrechtse Heuvelrug binnen en buiten hun werk.
Te zien zijn landschapsfoto`s, keramiek, schilderijen, beelden, en voorstudies van het Heuvelrugpanorama, met geschilderde karakteristieke plekken van de Heuvelrug. Kunstenaars die exposeren zijn:
Roel Berg, Licia van Stempvoort, Jaap van Dijke, Hetty Wouda, Angela van Iersel,
Laus Heezemans:www.lausheezemans.com, Carla Kamstra: www.carlakamstra.com, Maria de Waard: www.mariadewaardarts.nl, Josien Plomp: www.josienplomp.nl, As den Os: www.asdenos.nl, Wilfried van Dokkumburg: www.vandokkumburg.nl, Jannemieke Versteegen Logtenberg: Hannelieke van de Beek: www.hanneliekevandebeek.exto.nl, Doorlie Gerdes, Mirta Pertovt, Frank Renssen: www.frankrenssen.nl, Sander van der Linden: www.ietsandersaandemuur.nl, Mary Vermeer: www.maryvermeer.nl, Hanne Plate, Henk van den Berg, Mieke Schaper: www.miekeschaper.com, Bert Bovenberg: www.bertbovenberg.nl, Alice Stolk:: www.alicestolk.nl, José Raaymans, Heidi Zoestbergen, Leo Dekker: www.leodekker.com, Menno du Gardijn: www.mennodugardijn.nl, Annette Boonzaaijer en Jan Kalff: www.skulp.nl
U kunt ook genieten van een drankje of hapje bij Zonheuvel. Of boek het Kunstarrangement: aankomst met een kopje koffie/thee en biologisch huisgemaakte appeltaart, verrassend voorjaarsbuffet, overnachting in een tweepersoonskamer, uitgebreid ontbijtbuffet, wandel en fietsroutes. (Prijs à € 115,00 op basis van een tweepersoonskamer)
www.hotelzonheuvel.eu; dagelijks geopend.


'Barcas de piedra' drijvende installatie
13 mei t/m 5 juni
Doorn, Von Gimborn Arboretum, Velperengh 13

De Argentijnse beeldhouwster/keramiste Mirta Pertovt exposeert in de vijver drijvende keramische
objecten met organische vormen, soms gecombineerd met metaal.
€ 4,00; www.gimbornarboretum.nl, 06-43 17 22 39, [email protected]; geopend ma/vr 9.00-16.00 uur, za/zo 10.00-16.00 uur.


Expositie 'Dijken' en 'Polderlandschappen'
13 mei t/m 5 juni
Langbroek, Galerie Art Options, Amerongerwetering 13

Dé galerie voor het hedendaagse Nederlandse landschap en kunstadviesbureau heeft van mei t/m oktober maandelijks een nieuwe tentoonstelling. Het thema van 2011 is `Binnendijks, buitendijks en op de dijk`.
Van 1 t/m 29 mei is de expositie `Dijken` met schilderijen van o.a. Jentsje Popma en Brunet Riegstra. En van 4 t/m 26 juni de expositie `Polderlandschappen` van o.a. Hans Dolieslager en Gerard Huysman.
www.artoptions.nl, [email protected], 0343-592322 / 06-380 33 947; Amerongerwetering 13, Langbroek (langs de weg Leersum-Wijk bij Duurstede, t/o De Paardenschuur); geopend: za/zo 13.30-17.00 uur.


'Magnolia'
13 mei t/m 5 juni
Amerongen, Atelier Skulp, Overstraat 20

Naast de vaste collectie juwelen, is bij Atelier Skulp ook vrij werk te zien van edelsmid/vormgever Annette Boonzaaijer in combinatie met foto's van Jan Kalff (landschapsarchitect/fotograaf). De expositie `Magnolia` brengt op de natuur geïnspireerde vormen in een harmonische compositie samen. 'Magnolia' staat symbool voor nieuw leven, lente, natuur, idealisme, oplettendheid en uiterlijke en innerlijke schoonheid, een leidraad die wij van het prille ontwaken in het voorjaar tot het kleurrijk afscheid in het najaar hebben vertaald in kleur, vorm en beeld naar foto en juweel. www.skulp.nl, [email protected], 0343-461937; geopend wo/vr 9.30-12.30 uur en 13.30-17.30 uur, za 13.30-16.30 uur.


'Italiaanse heuvels'
13 mei t/m 5 juni
Amerongen, Il Sogno, Overstraat 22

Kunstenares Susan Schildkamp heeft vele inspiratiebronnen, maar het landschap staat altijd centraal in haar kleurrijke en vrolijke schilderijen. Ook Italië komt regelmatig terug en speciaal voor dit festival op de Utrechtse Heuvelrug heeft zij een serie schilderijen gemaakt met het thema 'Italiaanse heuvels'. Susan schept vrolijke werelden die bijna altijd worden bewaakt door de zon of de maan. Italiaanse dorpsgezichten met typerende huizen en gebouwen en landschappen die een Italiaanse zomerse sfeer uitstralen worden als een tekening op het paneel of doek gezet. U bent van harte welkom om haar nieuwste werken te komen bekijken tijdens het festival. Feestelijke opening op zaterdag 14 mei om 15.00 uur.
www.ilsogno.eu, [email protected], 0343-454700; geopend vr/za 10.00-17.00uur.


'Blijde verwachting'
13 mei t/m 5 juni
Amerongen, Torentje gemeentehuis Amerongen

Er is iets onverwachts gebeurd, op een nacht....
De haan bovenop de Andriestoren en de vogel in de Overstraat hebben het gedaan.
Vol verwachting, een gouden toekomst ligt te wachten. Amerongen gaat herleven. De makers zijn Katri en Roeland Schweitzer van Schworks.
www.schworks.nl en informatie etalage galerie Vanouds de Liefde, Overstraat 5, Amerongen.Expositie CIAAN
13 mei t/m 5 juni
Leersum, Regiobibliotheek Z-O-U-T, Hoflaan 31

CIAAN is een collectief van drie eenmansbedrijven; Baukje Rienks (fotografie & textiel ontwerp), Aletta Teunen (sieraden) en Vera Teunen (meubelen & ornamenten). Door vanuit drie verschillende achtergronden binnen hetzelfde concept te werken worden nieuwe ontwerpen met elkaar verbonden.
CIAAN staat voor Cultuur, Infrastructuur, Agricultuur, Architectuur en Natuur, de vijf kenmerkende elementen waarop culturen zich met elkaar verbinden, botsen of samensmelten. In deze tijd van crises, natuurrampen en vervuiling heeft CIAAN inspiratie gezocht in de mooie kanten van de werelden hoopt anderen met dit optimisme aan te steken. Voor elk van de vijf CIAAN elementen is zorgvuldig op kleur en vorm een representatieve foto gekozen. Op basis van deze foto's, kleuren en thema's zijn de ontwerpen gemaakt.
Oktober 2009 presenteerden wij voor het eerst samen op de Dutch Design Week in Eindhoven. www.ciaan-design.nl; geopend: ma en vr: 14.00-20.00 uur, wo en do 14.00-17.00 uur'Bomen over Bomen' (installatie)
13 mei t/m 5 juni
Driebergen, Natuurcafé La Porte, Stationsweg 2

Elke boom heeft zo zijn eigen verhaal, zoals de boom die jaren achtereen boven op een stuifduin heeft gestaan. Ieder kind, opgegroeid in Driebergen of kinderen die bij "Het Grote Bos" verblijven, kent deze boom als hun klimboom. Een aantal jaren geleden heeft deze boom het loodje gelegd, helaas.....maar hij vertelt zijn verhaal. De makers van deze installatie zijn Roel Berg en Wim Wiegman. www.natuurcafelaporte.nl, 06-44906667, [email protected]; geopend: ma/vr van 7.30 tot 20.00 uur, za/zo van 10.00 tot 20.00 uur.


'Herlevend Keramiek'
13 mei t/m 5 juni
Amerongen, rotondes Amerongen

Jongeren van de Heuvelrug hebben voor elk van de drie rotondes in Amerongen een kunstwerk gemaakt dat de festiviteiten van het tweede Skiam-lustrum in drie fasen uitbeeldt; voorpret, feest en polonaise. Er is gebruik gemaakt van een oude auto en etalagepoppen die met keramische scherven zijn beplakt. Het project is uitgevoerd o.l.v. Lia Pieters en Jessica Benjamins en is mede vormgegeven door beeldend kunstenaar Nikolaas van Os. Feestelijke opening zaterdag 14 mei om 16.00 uur, centrale rotonde. De kunstwerken zijn tot september te zien.
www.skiam.nl


'Schrik niet, een vogelverschrikkerstentoonstelling!'
13 mei t/m 5 juni
Overberg, Maïsveld, Dwarsweg 60A

Fietsend of wandelend door een prachtig landschap van bos en weiland wordt u verrast door een verzameling vogelverschrikkers, gemaakt door Mary Vermeer en haar buurkinderen. De vogelverschrikkers verjagen vogels en andere ongewenste gasten uit het maïsveld.Expositie 'Natuur in eigen land'
13 mei t/m 5 juni
Amerongen, La Baronne, Burg. Jhr. H. v.d. Boschstraat 3

In La Baronne/Outdoor-lifestyle-expositie zijn doorlopend exposities van diverse kunstenaars uit de omgeving, gebaseerd op natuur in eigen land. M.m.v. o.a. Léon van der Linden, Alma van Beek, Betsie Huisjes, Plonie Reinders en Heleen de Neys. Tevens zullen er een aantal lezingen georganiseerd worden over de natuur en haar bewoners. 0343-454430; geopend: ma:13.30-18.00, di t/m vr 9.30-18.00 uur, za 9-30-17.00 uur.


'Godinnen van de Heuvelrug'
13 mei t/m 5 juni
Doorn, Landgoed Beukenrode, Beukenrodelaan 2

Hetty Wouda exposeert haar serie schilderijen `Godinnen van de Heuvelrug` en ander werk, bijvoorbeeld een verhalend Breedbeeldschilderij van de Utrechtse Heuvelrug. Leuk te combineren met een wandeling over het landgoed en een drankje in het café of op het terras van het jachthuis met uitzicht op de reeën.
www.beukenrode.nl, www.hettywouda.nl, 0343 521821; dagelijks geopend/in weekend alleen op afspraak.


Grietmarkt
Za 14 mei, 10.00-17.00 uur
Amerongen, Margaretha Turnorlaan

Cultureel en groen festival op het sfeervolle plein voor het Kasteel Amerongen, met kunstmarkt, biologische markt, muzikanten, straatartiesten en workshops. Gratis toegang; www.grietmarkt.nl;

Expositie Angela van Iersel
Za 21 mei
Maarn, Kadowinkel Joli, Tuindorpweg 39a

Beeldend kunstenaar Angela van Iersel exposeert schilderijen van kleurrijke landschappen in de workshopruimte naast de kadowinkel Joli.
06-44006390; za 21 mei 13.00 tot 17.00 uur.

Fiets-wandelroute 'Tastbaar Verleden'
Za 21, Zo 22 mei en Za 4 en Zo 5 juni, 10.00-18.00 uur
Het Kunstgilde Heuvelrug organiseert `Tastbaar Verleden`, een tocht langs kastelen, boerderijen en landschapselementen van  de Heuvelrug. Onderweg maakt u kennis met een diversiteit aan kunstuitingen van beeldende kunst, muziek, theater, proza en poëzie. Zo is er 22 mei een fietstocht met Roeland Schweitzer, die de deelnemers onderweg vertelt over de boeiende natuur en geschiedenis van het landschap. Op 4 juni opent het Kunstgilde om 16.00 uur een expositie van schilderijen van Malou Slebos en Jana Verboom en de voortgang van het project `Ontmoetingen met getuigen van het verleden`.  De tocht voor fietsers en wandelaars staat in het teken van dit meerjarig project, waarin het Kunstgilde Heuvelrug monumenten uit de tijd van de Vrede van Utrecht in beeld brengt. De routebeschrijving is verkrijgbaar bij VVV, Bibliotheken en winkels in de Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen.
Tijdens de tochten van 21 en 22 mei gaat een rasverteller mee die onderweg, bij bijzondere plekjes, een verhaal, gedicht of lied laat horen. De tocht van 4 juni eindigt in Leersum, waar in het Kunstgildehuis tegenover de oude kerk de feestelijke opening plaats vindt van een nieuwe Gildeleden-expositie. De laatste tocht, op 5 juni, voert langs een muzikale verrassing en eindigt vervolgens ook in Leersum.
Plaatsen en tijden van vertrek: op 21 mei en 4 en 5 juni: 11.00 uur vanaf het Kunstgildehuis te Leersum, Kerkplein 10. De tocht van 22 mei vertrekt om 11.00 uur vanaf kasteel Amerongen te Amerongen. Het traject is ongeveer 25 kilometer lang. Folders met een beschrijving van de route zijn verkrijgbaar bij de VVV-kantoren Driebergen-Zeist, Amerongen, Leersum en Doorn, bij de bibliotheken in genoemde plaatsen én bij die van Maarn. En bij het Kunstgildehuis in Leersum op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14.00 en 16.30 uur. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden. Deelname is gratis.
www.Kunstgildeheuvelrug.nl; www.getuigenvanhetverleden.nl en verdere informatie bij Sabine Beekelaar: [email protected] of Frank Renssen: [email protected]

Utrechtse Heuvelrug