Film
Film: Gerry
Di 17 mei, 20.00 uur
Driebergen, Filmhuis Parklaan, Parklaan 7

Om toeristen te ontlopen tijdens hun trektocht zetten twee jonge mannen die elkaar Gerry noemen (Matt Damon en Casey Affleck), hun auto aan de kant om af te wijken van de bekende routes. Wat bedoeld was als een korte wandeling, loopt uit op een levensbedreigende situatie. Gerry en Gerry verdwalen in de woestijn en moeten zien te overleven zonder water of eten, overdag in verzengende hitte en `s nachts in de vrieskou. Hun tocht is dus vooral een geestelijke reis. Gerry, in 2002 gemaakt door de onafhankelijke filmer Gus Van Sant, zal er zeker in slagen de tongen los te maken.
€ 5,00, kaarten aan de zaal; www.filmhuisparklaan.nl; zaal open 19.30 uur.


Film: Microcosmos
Vr 20 mei, 20.00 uur
Driebergen, Filmhuis Parklaan, Parklaan 7

Een film met insecten in de hoofdrol. En dat blijkt heel spannend te kunnen zijn... Je ziet de insecten zo groot, van zo dichtbij, dat ze bijna menselijk worden. Want ook insecten houden zich bezig met 'gewone dingen' als wakker worden, eten, voortplanten en strijd. Soms ziet het er alleen een beetje anders uit. Een dag, een regenbui, de duisternis. Twee lieveheersbeestjes die elkaar passeren op een grasspriet, een regendruppel als een bominslag voor een tor, rupsen die slecht ritsen op de 'snelweg'. Meegesleurd door prachtige filmmuziek, kunt u zich moeiteloos identificeren met dieren waar je dagelijks overheen loopt. Prachtige beelden, die verrassen en ontroeren.
€ 5,00, kaarten aan de zaal; www.filmhuisparklaan.nl; zaal open 19.30 uur.


Documentaire, lezing en live muziek o.l.v. Ruud Spil, de koeienschilder
Zo 22 mei, 14.30 uur
Langbroek, Galerie Art Options, Amerongerwetering 13

Documentaire, lezing en live muziek o.l.v. Ruud Spil, de koeienschilder.
In dé galerie voor het hedendaagse Nederlandse landschap is een programma met en rond de koeienschilder Ruud Spil.

Lezing: Ruud Spil houdt een korte lezing over de koe in de schilderkunst: Van Paulus Potter tot heden. Hierbij toont hij aan dat de ontwikkeling van het veestuk in de schilderkunst synchroon loopt met die van de veehouderij. Ruud Spil, geboren op een boerderij in de polders van West-Friesland, schildert vanaf het begin van zijn carrière vee met meestal de koe in de hoofdrol.
Documentaire: Pelle Koornstra is een bevlogen super8 documentairemaker. Hij heeft Ruud Spil gedurende anderhalf jaar gevolgd op verschillende locaties. U ziet Spil in de weides tussen de koeien, in verschillende koeienstallen, in de steendrukkerij in Amsterdam en in zijn atelier. Het resultaat is een sfeervolle impressie van een kunstenaar en zijn passie.
Muziek: De veeschilder Ruud Spil maakt deel uit van The Oldtime Stringband. Na de film speelt de band, bestaande uit Ton Knol (gitaar), Nico Keereweer (fiddle) en Ruud Spil (banjo), graag voor u in de galerie. Zij spelen een mengeling van Oldtime countrymuziek uit Amerika van begin jaren twintig tot en met de voorlopers van de Bluegrass.
Art Options, galerie/kunstadviesbureau, heeft elke maand een nieuwe tentoonstelling.
Het thema van dit jaar is: Binnendijks, buitendijks en op de dijk.
€ 5,00 film en lezing, muziek gratis; Amerongerwetering 13, Langbroek (langs de weg Leersum-Wijk bij Duurstede, t/o De Paardenschuur); www.artoptions.nl, [email protected], 06-380 33 947; geopend: za/zo 13.30- 17.00 uur van mei t/m oktober.


Film: Four Elements
Wo 25 mei, 20.00 uur
Driebergen, Filmhuis Parklaan, Parklaan 7

De omgang van de mens met de oerelementen wordt uiteengezet in een betoverend vierluik. In 'Vuur' bestrijden Russische brandweermannen bosbranden in Siberië. In 'Water' takelen vissers in Alaska kingcrabs op uit de Beringzee. In 'Aarde' volgen we twee Duitse mijnwerkers. En in het slotdeel 'Lucht' volgen we de fysiek en mentaal martelende trainingen van kosmonauten en astronauten voorafgaand aan hun lancering naar het International Space Station ISS. De poëtische film '4 Elements' is de eerste lange documentaire van Jiska Rickels. Zij studeerde in 2003 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie.
€ 5,00, kaarten aan de zaal; www.filmhuisparklaan.nl; zaal open 19.30 uur.


Utrechtse Heuvelrug