Lezingendijk

Lezing: 'Over hoogwater in Venetië en wat ze er nu tegen doen' en 'Tien keer sterkere dijken, is dat nou nodig?'
Vr 13 mei, 20.00 uur
Amerongen, Il Sogno, Overstraat 22

Pier Vellinga, hoogleraar te Wageningen en Amsterdam, houdt in aansluiting op de exposities twee lezingen:
Il Sogno: 13 mei: 'Over hoogwater in Venetië en wat ze er nu tegen doen'
Venetië staat steeds vaker onder water. Het zout trekt steeds hoger op in de muren van de monumenten. De pleinen staan vaak onder water. De toeristen vinden dat waterballet nog wel aardig, maar de bewoners en de winkeliers hebben er genoeg van. In 2006 is de bouw begonnen van het MOSE project. Mose is de naam van de beweegbare waterkering die vanaf 2014 de stad en haar monumenten tegen hoog water moet beschermen en die onzichtbaar onder water ligt wanneer er niets aan de hand is. Pier Vellinga is al bijna 30 jaar betrokken bij de voorbereiding en de uitvoering ervan. Hij zal vertellen over zijn ervaringen en over het bijzondere van het ontwerp.
€10,00 per lezing, € 17,50 beide (zie lezing hieronder). Il Sogno, www.ilsogno.euOverstraat 22, Amerongen, 06-526 96 563.

dijk

Lezing: 'Tien keer sterkere dijken, is dat nou nodig?'
20 mei, 20.00 uur
Langbroek, Galerie Art Options, Amerongerwetering 13

De Tweede Delta commissie heeft onlangs geadviseerd de dijken veel sterker te maken om twee redenen: er wonen veel meer mensen achter de dijk dan toen de veiligheidsnorm werd vastgesteld en we moeten rekening houden met hogere maximum waterstanden in verband met klimaatverandering.
Dit houdt in dat er ook aan de dijken van de Lek en de Neder-Rijn iets moet gebeuren. Een aantal gemeenten, provincies en waterschappen zijn alvast aan de slag gegaan met het maken van schetsen.
Welke mensen gaan dat landschap vorm geven? Wie beslist er uiteindelijk over? Hoe zouden bewoners van het landschap mee kunnen doen aan het ontwerpen van sterkere dijken?
€10,00 per lezing, € 17,50 beide (zie lezing hierboven).
Art Options, www.artoptions.nl, Amerongerwetering 13, Langbroek, (langs de weg Leersum-Wijk bij Duurstede, t/o De Paardenschuur), 06-380 33 947.


Lezing voor ondernemers: de Kunst van het Ondernemen
Do 19 mei     
Maarsbergen, scholengemeenschap Maarsbergen 
17.30 uur
Inloop, netwerken + buffet voor de aanwezigen
18.30 uur Eerste presentatieronde, informatiemarkt
19.00 uur Key Note presentatie van CBW-Mitex
19.30 uur Tweede presentatieronde + informatiemarkt
20.00 - 21.00 uur Borrel + Beursvloer


Documentaire, lezing en live muziek o.l.v. Ruud Spil, de koeienschilder
Zo 22 mei, 14.30 uur
Langbroek, Galerie Art Options, Amerongerwetering 13

Documentaire, lezing en live muziek o.l.v. Ruud Spil, de koeienschilder.
In dé galerie voor het hedendaagse Nederlandse landschap is een programma met en rond de koeienschilder Ruud Spil.

Lezing: Ruud Spil houdt een korte lezing over de koe in de schilderkunst: Van Paulus Potter tot heden. Hierbij toont hij aan dat de ontwikkeling van het veestuk in de schilderkunst synchroon loopt met die van de veehouderij. Ruud Spil, geboren op een boerderij in de polders van West-Friesland, schildert vanaf het begin van zijn carrière vee met meestal de koe in de hoofdrol.
Documentaire: Pelle Koornstra is een bevlogen super8 documentairemaker. Hij heeft Ruud Spil gedurende anderhalf jaar gevolgd op verschillende locaties. U ziet Spil in de weides tussen de koeien, in verschillende koeienstallen, in de steendrukkerij in Amsterdam en in zijn atelier. Het resultaat is een sfeervolle impressie van een kunstenaar en zijn passie.
Muziek: De veeschilder Ruud Spil maakt deel uit van The Oldtime Stringband. Na de film speelt de band, bestaande uit Ton Knol (gitaar), Nico Keereweer (fiddle) en Ruud Spil (banjo), graag voor u in de galerie. Zij spelen een mengeling van Oldtime countrymuziek uit Amerika van begin jaren twintig tot en met de voorlopers van de Bluegrass.
Art Options, galerie/kunstadviesbureau, heeft elke maand een nieuwe tentoonstelling.
Het thema van dit jaar is: Binnendijks, buitendijks en op de dijk.
€ 5,00 film en lezing, muziek gratis; Amerongerwetering 13, Langbroek (langs de weg Leersum-Wijk bij Duurstede, t/o De Paardenschuur); www.artoptions.nl, [email protected], 06-380 33 947; geopend: za/zo 13.30- 17.00 uur van mei t/m oktober.

Utrechtse Heuvelrug