Literatuur
Wandeling 'In de voetsporen van Gerrit Achterberg'
Zo 22 mei, 13.00 uur
Doorn naar Wijk bij Duurstede

Op zondagmiddag 22 mei kunt u de wandeling `In de voetsporen van Gerrit Achterberg` maken. Onder leiding van Wim van Amerongen, schrijver van het gelijknamige boek en initiatiefnemer van deze poëzieroute wordt u meegenomen naar de wereld waarin Gerrit Achterberg (1905-1962) leefde.
De route begint in Doorn bij Bosrestaurant Sandenburg en eindigt in de stadshaven van Wijk bij Duurstede. U wandelt in de voetsporen van de dichter langs kasteel Sandenburg waar hij werd geboren en boerderij Klein Jagerstein waar hij opgroeide. U ontdekt de overgang van het Heuvelruglandschap van Doorn via polders en bossen in Langbroek naar het rivierenlandschap bij Wijk bij Duurstede. 
Dit klompenpad wordt ontwikkeld en beheerd door Landschap Erfgoed Utrecht. Naar verwachting wordt de poëzieroute op vrijdag 20 mei officieel geopend. Dan worden er ook tien gedichten van Achterberg met deze streek als inspiratiebron langs de route geplaatst.
Als u wilt, kunt u na de wandeling in Restaurant Sandenburg een Gerrit Achterberg-menu nuttigen.
Regiobibliotheek Z-O-U-T organiseert deze wandeling in het kader van het festival
Kunst: overal op de Heuvelrug. De ruim drie uur durende wandeling start om 13.00 uur Bosrestaurant Sandenburg in Doorn. Met een bus wordt u teruggebracht naar Doorn. Er kunnen maximaal 25 deelnemers meewandelen. Vooraf aanmelden via [email protected] is noodzakelijk. De kosten voor deelname zijn € 5,00.
Beide wandelingen zijn vol.


'Meet & greet' met schrijvers uit de regio
Za 28 mei, 15.00-18.00 uur
Maarten Maartenshuis – Amersfoortseweg 98 – Doorn (landgoed Zonheuvel)

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omgeving zijn veel schrijvers actief. De Regiobibliotheek Z-O-U-T organiseert in samenwerking met ZIMIHC op Landgoed Zonheuvel een Schrijversproeftuin. De bijeenkomst wordt gehouden op zaterdag 28 mei van 15.00 uur - 18.00 uur.
25 schrijvers, woonachtig in de Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Rhenen, zijn aanwezig om elkaar en ú te ontmoeten. Het is een grote diversiteit aan talenten: jeugdboekenschrijvers (o.a. Joke Reijnders, Janneke Schotveld, Greet Beukenkamp) , dichters (Henk C. Achterberg , Daniël Kuyper), non-fictie (Jac Vroemen, Paul Rispens), streekhistorie (Wim van Amerongen, Annet Werkhoven) tot romans (Roeland Schweitzer).

programma:
Tussen 14.30 en 15.00 uur wordt u muzikaal verwelkomd door Dick Vestdijk. Om 15.00 uur zal wethouder Verhoef de Schrijversproeftuin openen, waarna het programma van start gaat.
Met o.a. een passielezing, keynote speech door uitgever Tijn Everse, de aanwezige auteurs komen aan het woord om te vertellen waarom hun boek geschreven moest worden en er is muziek. U wordt door het programma geleid door dichter Gijs ter Haar.
In de pauze en na afloop is er gelegenheid om werk van de schrijvers (voor zover titels leverbaar zijn) aan te schaffen en te laten signeren.
En uiteraard de mogelijkheid om de schrijvers te ontmoeten. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje.
Na afloop van het programma, circa 18.00 uur, wordt er voor € 19,50 in het restaurant van Zonheuvel een voorjaarsbuffet geserveerd.
De Schrijversproeftuin is een onderdeel van het festival Kunst: Overal op de Heuvelrug waarbij natuur of landschap dient als locatie of inspiratiebron voor verschillende culturele activiteiten. Dit festival is van 13 mei t/m 5 juni in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Landgoed Zonheuvel heeft voor deze bijeenkomst het Maarten Maartenshuis en de tuin beschikbaar gesteld. Wellicht ten overvloede, maar de inmiddels overleden schrijver Maarten Maartens heeft deze locatie laten bouwen en zijn bibliotheek is nog in goede staat. Rondom het Maarten Maartenshuis is tevens een expositie van zo'n 30 kunstenaar uit de Utrechtse Heuvelrug. Te zien zijn keramiek, schilderijen, beelden, landschapsfoto's en een voorstudie van het Heuvelrugpanorama.
Entree: € 7,50


Utrechtse Heuvelrug