Routes en markt


Grietmarkt
Za 14 mei, 10.00-17.00 uur
Amerongen, Margaretha Turnorlaan

Cultureel en groen festival op het sfeervolle plein voor het Kasteel Amerongen, met kunstmarkt, biologische markt, muzikanten, straatartiesten en workshops. Gratis toegang; www.grietmarkt.nl;


Fiets-wandelroute 'Tastbaar Verleden'
Za 21, Zo 22 mei en Za 4 en Zo 5 juni, 10.00-18.00 uur
Het Kunstgilde Heuvelrug organiseert `Tastbaar Verleden`, een tocht langs kastelen, boerderijen en landschapselementen van  de Heuvelrug. Onderweg maakt u kennis met een diversiteit aan kunstuitingen van beeldende kunst, muziek, theater, proza en poëzie. Zo is er 22 mei een fietstocht met Roeland Schweitzer, die de deelnemers onderweg vertelt over de boeiende natuur en geschiedenis van het landschap. Op 4 juni opent het Kunstgilde om 16.00 uur een expositie van schilderijen van Malou Slebos en Jana Verboom en de voortgang van het project `Ontmoetingen met getuigen van het verleden`.  De tocht voor fietsers en wandelaars staat in het teken van dit meerjarig project, waarin het Kunstgilde Heuvelrug monumenten uit de tijd van de Vrede van Utrecht in beeld brengt. De routebeschrijving is verkrijgbaar bij VVV, Bibliotheken en winkels in de Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen.
Tijdens de tochten van 21 en 22 mei gaat een rasverteller mee die onderweg, bij bijzondere plekjes, een verhaal, gedicht of lied laat horen. De tocht van 4 juni eindigt in Leersum, waar in het Kunstgildehuis tegenover de oude kerk de feestelijke opening plaats vindt van een nieuwe Gildeleden-expositie. De laatste tocht, op 5 juni, voert langs een muzikale verrassing en eindigt vervolgens ook in Leersum.
Plaatsen en tijden van vertrek: op 21 mei en 4 en 5 juni: 11.00 uur vanaf het Kunstgildehuis te Leersum, Kerkplein 10. De tocht van 22 mei vertrekt om 11.00 uur vanaf kasteel Amerongen te Amerongen. Het traject is ongeveer 25 kilometer lang. Folders met een beschrijving van de route zijn verkrijgbaar bij de VVV-kantoren Driebergen-Zeist, Amerongen, Leersum en Doorn, bij de bibliotheken in genoemde plaatsen én bij die van Maarn. En bij het Kunstgildehuis in Leersum op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14.00 en 16.30 uur. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden. Deelname is gratis.
www.kunstgildeheuvelrug.nl; www.getuigenvanhetverleden.nl en verdere informatie bij Sabine Beekelaar: [email protected] of Frank Renssen: [email protected]


Wandeling 'In de voetsporen van Gerrit Achterberg'
Zo 22 mei, 13.00 uur
Doorn naar Wijk bij Duurstede

Op zondagmiddag 22 mei kunt u de wandeling `In de voetsporen van Gerrit Achterberg` maken. Onder leiding van Wim van Amerongen, schrijver van het gelijknamige boek en initiatiefnemer van deze poëzieroute wordt u meegenomen naar de wereld waarin Gerrit Achterberg (1905-1962) leefde.
De route begint in Doorn bij Bosrestaurant Sandenburg en eindigt in de stadshaven van Wijk bij Duurstede. U wandelt in de voetsporen van de dichter langs kasteel Sandenburg waar hij werd geboren en boerderij Klein Jagerstein waar hij opgroeide. U ontdekt de overgang van het Heuvelruglandschap van Doorn via polders en bossen in Langbroek naar het rivierenlandschap bij Wijk bij Duurstede. 
Dit klompenpad wordt ontwikkeld en beheerd door Landschap Erfgoed Utrecht. Naar verwachting wordt de poëzieroute op vrijdag 20 mei officieel geopend. Dan worden er ook tien gedichten van Achterberg met deze streek als inspiratiebron langs de route geplaatst.
Als u wilt, kunt u na de wandeling in Restaurant Sandenburg een Gerrit Achterberg-menu nuttigen.
Regiobibliotheek Z-O-U-T organiseert deze wandeling in het kader van het festival
Kunst: overal op de Heuvelrug. De ruim drie uur durende wandeling start om 13.00 uur Bosrestaurant Sandenburg in Doorn. Met een bus wordt u teruggebracht naar Doorn. Er kunnen maximaal 25 deelnemers meewandelen. Vooraf aanmelden via [email protected] is noodzakelijk. De kosten voor deelname zijn € 5,00.
Beide wandelingen zijn vol.


Utrechtse Heuvelrug